Enkele tips
Genieten van uw airco:
- Zet de airco minimaal 10 minuten per week aan, ook bij minder warm weer. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen.
- De airco werkt alleen efficiënt met gesloten ramen en schuifdak!
- Voor uw eigen gezondheid, zet de airco niet te koud, anders wordt het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur te groot en verhoogt dit de kans op verkoudheden.
- Bij regen of in de winter kunt u de airco handig gebruiken om het vocht uit het interieur te halen en de ruiten te ontwasemen.
- Laat uw aircosysteem in elk geval één keer per jaar nazien in de garage.
Inslag op de voorruit
Met een inslag in de voorruit krijgt iedereen wel eens te maken. Veel is er ook niet voor nodig: een wegspringend kiezeltje op de weg, een steentje van een vrachtwagenlading, een vallend takje,... Maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Zelfs weken na het voorval kan het sterretje barsten of plots de hele voorruit doen versplinteren, terwijl u rijdt. Een sterretje laten herstellen hoeft helemaal niet duur te zijn. De reparatie wordt snel en vakkundig door ons uitgevoerd. Uw voorruit is weer even sterk als voordien en uw voertuig behoudt zijn waarde. Bijna elke impact kan hersteld worden. Alleen in de volgende gevallen is het veiliger om dat niet te doen: - de diameter van de impactzone is groter dan 10 cm - barstjes die vanuit dit punt vertrekken, zijn langer dan 5 cm - de impact bevindt zich in het gezichtsveld van de bestuurder
Wat kunt u doen?
- Het is belangrijk dat u voorkomt dat er stof, vuil en vocht in de impactzone terechtkomt. Kleef daarom een stukje tape boven de impactzone en kom zo snel mogelijk langs bij ons in de garage.
- Kom gewoon even langs en wij geven u graag advies. Wij bekijken of de schade aan uw voorruit kan worden hersteld. Is herstelling niet meer mogelijk, dan kunnen wij ook uw voorruit voor u vervangen.
- Kijk altijd even uw autoverzekering na: meestal dekt ze ook glasbreuk. in dat geval is de herstelling voor u dan gratis.
Verlichting
Controleer regelmatig of je lichten nog goed werken en of ze nog voldoende schoon zijn. Het minste vuil op het (kunst)glas veroorzaakt immers verminderde zichtbaarheid. Vergeet vooral ook niet de verlichting achteraan. Gezien worden is vaak even belangrijk als zelf zien! In de meeste auto's kan je zelf de koplamphoogte manueel afstellen op het dashboard. Dit is interessant wanneer de wagen zwaar geladen is (bv. wanneer je op vakantie vertrekt). Vergeet wel niet de instelling te veranderen na het uitladen! Veiligheidsgordel, ook voor de kids: De beste plaats om kinderen te vervoeren is achterin de auto.
De specifieke lichaamsbouw van kinderen noodzaakt het gebruik van een bevestigingssysteem (een kinderzitje of zitkussen) dat aangepast is aan de leeftijd, het gewicht en de lengte van het kind. Gebruik alleen bevestigingssystemen die goedgekeurd zijn volgens de Europese norm, te herkennen aan de omcirkelde vermelding E44. Het label geeft ook de gewichtsklasse aan en vermeldt tevens of het zitje bruikbaar is in alle voertuigen ('universal'). Zorg er ook voor dat het kinderzitje precies is vastgemaakt zoals op de gebruiksaanwijzing staat aangegeven.
Praktische wintertips:
- Gebruik nooit heet water om de ruiten te ontdooien. De autoruit zou wel eens kunnen barsten door het grote temperatuurverschil.
- Bedek je voorruit voor de vrieskou met een stuk karton of plastic.
- Zorg voor voldoende ruitenwisservloeistof die bestand is tegen temperaturen onder nul.
- Krab enkel als het niet anders kan. In ijs zitten vuildeeltjes die krassen kunnen veroorzaken op de ruit.